06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Als u uw auto van de zaak ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt, is bijtelling een mogelijke valkuil waar u rekening mee moet houden. Aan het einde van het boekjaar wordt bijtelling berekend over het privégebruik als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto. Maar als u dat wilt vermijden, kunt u een verklaring aanvragen waarin staat dat u de auto van de zaak uitsluitend zakelijk gebruikt.

Als u wel bijtelling krijgt, is het belangrijk om te weten dat dit zowel geldt voor de Inkomstenbelasting als voor de omzetbelasting.

Maar hoe werkt die bijtelling voor uw auto van de zaak ook alweer? Boekhouder Haarlem legt het graag nog eens uit.

Bijtelling over cataloguswaarde

Voor de omzetbelasting bedraagt de bijtelling 2,7% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm) als u geen kilometeradministratie bijhoudt. Als u de auto van de zaak al vijf jaar gebruikt (vier jaar na ingebruikname) of als u de auto zonder btw hebt aangeschaft, bijvoorbeeld omdat u een particulier bent of omdat het een margeauto betreft, geldt een forfait van 1,5%. Voor de Inkomstenbelasting bedraagt de bijtelling 22% van de cataloguswaarde inclusief btw.

Bijtelling auto van de zaak privé

\

Uitsluitend zakelijk gebruik auto van de zaak

Als u de auto van de zaak uitsluitend zakelijk gebruikt, kunt u de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. In dat geval heeft privégebruik geen invloed op uw aangifte inkomstenbelasting. Wel moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden en mag u jaarlijks niet meer dan 500 privékilometers rijden. Dit kan worden gecontroleerd door de Belastingdienst.

Als u toch te veel privékilometers rijdt, kunt u naast bijtelling ook een boete verwachten. Hoewel een sluitende kilometeradministratie vereist is, hoeft u geen rittenregistratie meer bij te houden.

Bijtelling voor youngtimers

Wist u dat youngtimers een voordelig bijtellingspercentage hebben? Een youngtimer is een auto van minstens 5 jaar oud. Als u deze voor privédoeleinden gebruikt, betaalt u slechts 35% over de dagwaarde van de youngtimer. Dit is aanzienlijk lager dan bij nieuwere auto’s, waarbij u bijtelling moet betalen over de nieuwwaarde.

Bijtelling voor elektrische auto van de zaak

Een elektrische auto kan ook voordelig zijn! In 2021 bedraagt het bijtellingspercentage 12%, maar dit stijgt snel. In voorgaande jaren was dit nog 4% of 8%. Het loont dus om hier snel op in te springen