06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Als ondernemer wil je zo min mogelijk belasting betalen. Daarom geeft boekhouder Haarlem fiscale tips.

Fiscale tip 1: let op met bedrijfskleding

Als zzp’er denkt u misschien dat de aanschaf van bedrijfskleding zakelijk aftrekbaar is. Maar na het kwartaal merkt uw boekhouder op dat deze kosten volgens de wet niet aftrekbaar zijn omdat er geen logo van minstens 70 cm² van uw bedrijf op staat. Dit kan een flinke tegenvaller zijn. Waaraan moet bedrijfskleding voldoen om wel aftrekbaar te zijn?

Bedrijfskleding moet kleding zijn die bijna uitsluitend gedragen wordt in het kader van uw bedrijf. Een spijkerbroek, sportschoenen of een colbert voor zakelijke gelegenheden vallen hier niet onder. Een uniform of overall met een logo wel. Als u van plan bent de kleding ook buiten werktijd te dragen, is het logo verplicht.

Niet alle producten die u aanschaft moeten het logo van uw bedrijf dragen. Aktetassen vallen hier niet onder. Deze zijn gewoon aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. Voor meer tips over aftrekbare kosten, raadpleeg onze website.

Tip 2: Maak gebruik van de zelfstandigenaftrek

Als zzp’er heeft u recht op zelfstandigenaftrek als u elk jaar meer dan 1.225 uur werkt. Zelfs als u door de coronacrisis in 2020 minder winst heeft gemaakt, maar wel 1.225 uur heeft gewerkt, heeft u waarschijnlijk nog recht op niet-gebruikte zelfstandigenaftrek. Voor het boekjaar 2020 is het mogelijk om de niet-gebruikte aftrek uit 2011 te verrekenen. Als u een startende ondernemer bent, kunt u dit ook in de toekomst verrekenen. De regering en de belastingdienst hebben recent aangekondigd dat ze mild zullen zijn voor zzp’ers vanwege de coronacrisis en minder strenge eisen zullen stellen aan de 1.225-uurseis voor de zelfstandigenaftrek.

Tip 3: overweeg de fiscale oudedagsreserve (FOR)

Indien u 49,5 procent Inkomstenbelasting betaalt, kan het toevoegen aan de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) zeker interessant zijn. Het functioneert als uitstel van de Inkomstenbelasting. Het voordeel voor u is momenteel 49,5 procent en in de toekomst moet u belasting betalen over het bedrag dat u nu aan de oudedagsreserve toevoegt. Als u minder Inkomstenbelasting betaalt dan 49,5 procent, is het echter de vraag of dit voordelig is; dit verschilt per situatie. Daarom is het raadzaam om informatie in te winnen bij uw boekhouder. U kunt de oudedagsreserve later omzetten in een lijfrente, maar dit moet gebeuren voordat u de AOW-leeftijd bereikt.

Tip 4: Overweeg AOV of een broodfonds

Als ondernemer kunt u zich voor verschillende zaken verzekeren, maar moet u zich afvragen of u dan nog genoeg overhoudt om van te leven. Arbeidsongeschiktheid is een van de risico’s voor zzp’ers. De vraag is of u zich hiervoor moet verzekeren en hoe de verzekeraar in dat geval uitkeert. Lees daarom de voorwaarden goed door. Het broodfonds kan een alternatief zijn. Dit is geen traditionele verzekering, maar een groep van 20 tot 50 zzp’ers die maandelijks geld opzij zetten op een gezamenlijke rekening. Als een zzp’er langer dan de afgesproken 30 dagen ziek is, storten de andere deelnemers maandelijks een bedrag van hun eigen rekening aan de zieke. Ook hier geldt dat u de voorwaarden goed moet bestuderen. U kunt ook zelf geld sparen of elders beleggen.

oudedagsreserve fiscale tip

Fiscale tip 5: Maak slim gebruik van uw meewerkende fiscale partner

Als u als zzp’er een fiscale partner heeft die meewerkt in uw bedrijf, kunt u ervoor kiezen om deze partner een salaris toe te kennen. Bij een salaris van € 5.000 of meer kunt u dit bedrag als bedrijfskosten aftrekken van uw bedrijfswinst. Als uw partner een eigen inkomen heeft, is dit niet altijd voordelig. Als uw partner niet werkt of in een lagere belastingschijf valt, kan dit echter zeer interessant zijn.

Als u in 2020 ervoor heeft gekozen om geen salaris uit te betalen aan uw partner als zzp’er, kunt u in plaats daarvan de meerwerkregeling toepassen. Deze regeling bedraagt minimaal 1,25 procent en maximaal 4 procent van de winst. De voorwaarde is dat uw partner meer dan 525 uur heeft gewerkt in uw bedrijf.