06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Hebt u ooit overwogen om een ondernemersfiets aan te schaffen? Wellicht is dit een slimme zet! Zeker nu, met de noodzaak om actief te blijven en het aankomende zonnige weer dat u naar buiten lokt, kan een ondernemersfiets veel voordelen bieden. Naast de gezondheidsvoordelen zijn er ook fiscale voordelen, vooral bij de keuze voor een elektrische ondernemersfiets.

Boekhouder Haarlem beantwoord voor u de belangrijkst vragen over de ondernemersfiets.

Ondernemersfiets

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Veel ondernemers brengen het grootste deel van hun tijd door achter een bureau, waardoor ze weinig lichaamsbeweging krijgen. Herkent u dit bij uzelf? Een ondernemersfiets kan een goed alternatief zijn voor een bezoek aan de sportschool. Een korte ontspannende fietstocht gedurende uw dag kan niet alleen bijdragen aan uw fysieke welzijn, maar ook uw concentratie en productiviteit verhogen. Denkt u dat dit ook voor u zou kunnen gelden?

Welke fiscale voordelen biedt een ondernemersfiets?

Stel dat u in 2022 een fiets aanschaft voor €1.210 inclusief btw (oftewel €1.000 exclusief btw). De betaalde btw van €210 kunt u verrekenen met de te betalen btw. De €1.000 kunt u over een periode van vijf jaar afschrijven als kosten, wat ook wordt geactiveerd op uw balans. Laten we aannemen dat het inkomstenbelastingtarief 40% is. Dan betekent dit een belastingvoordeel van €400 voor elke €1.000. Dus, hoewel de totale kosten €1.210 bedragen, komt de netto-uitgave voor u neer op slechts €600.

In 2022 wordt – helaas – 7% van de waarde van de fiets toegevoegd aan uw winst. Maar geen zorgen, alle kosten met betrekking tot de fiets, zoals het slot, afschrijving, fietsverzekering, onderhoud en reparatie, mogen worden afgetrokken. Heeft u al overwogen hoeveel dit voor u zou kunnen betekenen?

Zijn er nog andere voordelen?

Als u in een bepaald boekjaar meer investeert in inventaris, zou u mogelijk nog meer voordelen kunnen behalen via de investeringsaftrek. Bent u bekend met de voorwaarden hiervoor? Als uw investeringen in totaal €2401 of meer bedragen, heeft u recht op 28% aftrek voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Zou dit ook voor u van toepassing kunnen zijn?

Wat zijn de voordelen van een elektrische ondernemersfiets?

Naast de eerder genoemde voordelen zijn er extra voordelen voor elektrische fietsen, zoals de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden gebruik te maken van de Investeringsaftrek en de Milieuinvesteringsaftrek (MIA). Heeft u al onderzocht hoe deze voordelen kunnen bijdragen aan uw financiële situatie? Uw boekhouder en de Belastingdienst kunnen u er ook bij helpen.

Wat gebeurt er als u besluit uw ondernemersfiets binnen vijf jaar te verkopen?

Als u ervoor kiest om uw ondernemersfiets binnen vijf jaar te verkopen, moet u er rekening mee houden dat een deel van de investeringsaftrek wordt teruggedraaid. Hoe zou dit uw financiële planning kunnen beïnvloeden? Bent u op de hoogte van de desinvesteringsbijtelling en hoe deze wordt berekend?