06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

Zzp’ ers zijn de ideale prooi voor criminelen die willen frauderen met persoonsgegevens. Doordat het BTW-nummer gelijk is aan het Burgerservicenummer en via de Kamer van Koophandel en andere sites adres en geboortedatum te vinden zijn, kan iemand anders zich heel gemakkelijk als jou voordoen.

Dat dit niet een theoretisch risico is, blijkt helaas uit de voorbeelden die we hebben ontvangen.

 

FNV Zelfstandigen wil strengere regels bsn zzp' er

Voorbeelden fraude

Criminelen openen een bankrekeningnummer op jouw naam, maar laten alle post naar een voor jou onbekende postbus sturen. Je merkt het pas nadat de rekening is opgeheven. Of er wordt een auto op jouw naam gezet en daar kom je pas achter wanneer er opeens allerlei boetes op jouw deurmat vallen. Of iemand verkoopt dure producten op jouw naam via Marktplaats, laat mensen betalen, maar levert niet. Omdat jouw naam wordt gebruikt, krijg jij opeens berichten van boze klanten die hun spullen willen krijgen.

Motie BTW-nummer niet koppelen aan BSN

In 2015 is een motie aangenomen door de Tweede Kamer, die opriep om het BTW-nummer niet langer te koppelen aan het Burgerservicenummer. Deze motie is niet opgevolgd door het kabinet. Omdat het duur en ingewikkeld was om het te veranderen en omdat er in de praktijk geen problemen zouden zijn. Bizar, als je weet dat wij van veel leden te horen krijgen dat de politie afraadt om aangifte te doen, want ze kunnen er geen prioriteit aangeven.

FNV Zelfstandigen: Tijd voor verandering

FNV Zelfstandigen vindt het de hoogste tijd dat er iets verandert. Er gelden strenge regels welke organisaties het Burgerservicenummer mogen opslaan en gebruiken. Maar voor zelfstandigen ligt het nummer letterlijk op straat.

Tips om risico fraude te verkleinen

Tot het zover is, kun je met een paar simpele maatregelen de risico’s verkleinen:

  • Zet je btw-nummer nooit op je website, algemene voorwaarden of onder je mailadres, maar alleen op je facturen. Dit is in strijd met de voorschriften van de Belastingdienst, maar steeds meer zelfstandigen doen het.
  • Als je een kopie van je paspoort moet afgeven, schrijf dan erop waarvoor de kopie nodig is en een datum. Streep ook het BSN door.