06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

De overheid stelt een garantie van € 27 miljoen beschikbaar voor startende ondernemers. Daardoor kunnen zij gemakkelijker een krediet bij een bank krijgen. Volgens staatssecretarissen Klijnsma en Heemskerk zijn startende ondernemers ook in crisistijden hard nodig. De overheid helpt daarom startende mkb’er

Proeven voor kleine ondernemers

Banken zitten over het algemeen niet te wachten op het verstrekken van kleine kredieten. Als een zelfstandige vraagt om een krediet van bijvoorbeeld € 25000,- wordt dit meestal bij voorbaat afgewezen. Het bedrag is voor een bank niet echt winstgevend. Banken vinden het bovendien lastig om kleinere ondernemingsplannen te beoordelen op winstgevendheid en kredietwaardigheid. De overheid gaat middels een tweetal proeven garanties afgeven voor kleine ondernemers waardoor zij gemakkelijker een financiering kunnen afsluiten bij banken.

€ 15 miljoen voor Microkredieten

De proef van het Ministerie van Economische Zaken betreft de oprichting van een fonds voor kredietverlening aan beginnende ondernemers. Voor deze proef is € 15 miljoen beschikbaar. Het fonds wordt beheerd door Qredits. Qredits is een landelijke samenwerking van banken (ABN AMRO, Fortis, ING en de Rabobank) en het ministerie van Economische zaken. Mensen die een goed bedrijfsplan hebben, maar geen lening kunnen krijgen bij een bank kunnen sinds medio januari 2009 via dit fonds maximaal € 35.000 lenen.

www.mkbboekhouder.nl