06 1393 6399 info@zzp-boekhouder.nl

PZO heeft samen met Randstad onderzoek gedaan naar dé zzp’er.

Opvallende conclusie PZO

Opvallende conclusie onder 500 mensen uit het onderzoek is dat zzp’ers juridisch en fiscaal-administratief werk uitbesteden. Terwijl het merendeel van de zzp’ers de administratie, waaronder facturatie wel zélf afhandelt.

Slechts 63% legt afspraken met opdrachtgever vast. 20% geeft aan nooit of in mindere mate afspraken te maken over de wijze van factureren.

PZO 'Zzp’er doet administratie zelf en besteed juridisch en administratief advies uit'

ZZP’ers willen niet betalen voor een gegarandeerde en snelle betaling aan een derde partij. De huidige gemiddelde betalingstermijn is 23 dagen. Dit zouden ze het liefst verlaagd willen hebben tot 18 dagen. De overschrijding ligt tussen de 1 en 25%, de gemiddelde overschrijdingstermijn is 17 dagen.

ZZP-ers doen veel zaken zelf, met name op het gebied van administratie, facturatie en betaling. Juridisch en fiscaal/administratief advies worden wél relatief vaak uitbesteed. Bij uitbesteding de helft het belangrijk dit via een zzp -belangenbehartiger te doen.

PZO: geen verrassende uitkomsten

“De uitkomsten verrassen ons niet en geven een in onze ogen een goed beeld weer”, aldus Louise Beduwé, directeur van PZO. “Zelfstandig ondernemen doe je bewust en alleen voor specialistische hulp is het raadzaam expertise in te zamelen. Daarom zijn we ook zo blij met de recente samenwerking met Harvey Bloom. Laagdrempelige juridisch, fiscaal en bedrijfseconomisch advies voor onze leden.